Šta su modularne kuće i kakva je modularna gradnja?

modularne kuće

Modularne kuće su vrsta montažnih kuća koje se sastoje od spojenih modula, koje su proizvedene u fabrici. Ove kuće su često 60-90% završene u proizvodnji, a zatim se transportuju na određenu lokaciju za montažu.

Modularne kuće se ne bi smjele pogrešno shvatiti kao mobilne kuće, već su to samo kuće čija su sastavna djela izgrađena izvan mjesta njihove namjene. Modularne kuće se također mogu nazvati fabrički proizvedenima, sustavno gradenima ili montažnim kućama.

Gradnja modularnih kuća

Modularne kuće su izgrađene od materijala sličnih onima korištenima u izgradnji standardnih kuća, uključujući drvo, čelik, beton, ciglu ili kamen, drvene podove unutra, te granitne dekoracije i pultove za eksterijer. Modularne kuće se temelje na standardnim kontejnerima, specifikacijama dimenzija, strukture i građevinskih tehnika.

Moduli su glatki sa bijelim zidovima, uključujući opremu za telekomunikacije, klimatizaciju, električnu energiju, vodu i kanalizaciju. Moduli se mogu ugraditi u postojeće objekte ili izgrađeni samostalno, a više modula se kombinira za složenije oblike.

Gradnja modularnih kuća ne ovisi o vremenskim uvjetima, što znači da radovi neće biti prekinuti zbog vremenskih nepogoda. Zbog činjenice da se izrađuju u fabrikama, modularne kuće se mogu završiti za nekoliko tjedana, u usporedbi s klasičnim kućama koje traju mjesecima, pa čak i godinama, da bi se završile.

Točno vrijeme gradnje modularne kuće ovisi i o veličini kuće, vremenu potrebnom za dobivanje dozvole za gradnju, te koliko su izmjene uključene u projekt. Također, modularne kuće se smatraju ekološki prihvatljivim izborom jer se naručuju prema točnoj potrebi, što znači da se minimalno koriste otpadni materijali.

modularna kuća sa okućnicom

Brzina gradnje modularne kuće

Modularne kuće se izgrađuju brže nego klasične kuće zbog načina proizvodnje. Naime, proizvodnja modularnih kuća omogućava istovremenu izgradnju svih dijelova kuće, što skraćuje trajanje radova i smanjuje troškove rada i nadzora. Konvencionalna gradnja, s druge strane, ne dozvoljava istovremenu izgradnju zidova, krova i podova. Ukupno, brzina gradnje modularne kuće može biti za gotovo 50% kraća nego kod klasične gradnje.

Kvalitet ovakvih kuća

Tačno, modularne kuće se grade u skladu sa propisima i podliježu kontrolama i inspekcijama kojima se potvrđuje njihov kvalitet. Proizvodnja modula u fabrikama omogućava da se kontroliše kvalitet i funkcionalnost, a njihov transport na mjesto izgradnje zahtijeva da su dobro izgrađeni i sposobni da izdrže put. Strukturalne izolovane ploče se često koriste zbog svojih funkcionalnih karakteristika kao što su dobre termičke performanse i otpornost na vlagu i hladnoću, a takođe i zbog estetske uloge.

Pored toga, modularne kuće su često skuplje od konvencionalnih kuća uključujući i troškove transporta, što može predstavljati dodatni trošak. Osim toga, modularne kuće mogu imati problema sa postavljanjem u neravnomjerna teren, što može zahtijevati dodatne radove i investicije da bi se postiglo željeno rješenje. Ukoliko nije dobro planirana i izvedena, modularna kuća može biti manje stabilna od konvencionalne kuće, što bi bilo izuzetno važno u slučajevima kada bi se radilo o zemljotresnom području.

Komentiraj